Ada M. Patterson

De Profielprijs 2023 is gegaan naar Ada M. Patterson.

 

Op 1 oktober 2023 is de Profielprijs 2023 aan Ada M. Patterson uitgereikt. De uitreiking vond plaats tijdens de finissage van de tentoonstelling "Textile Now" in het TextielMuseum in Tilburg.

 

Ada M. Patterson ontvangt de Profielprijs 2023 uit handen van voorzitter Maarten Rol.

Ada M. Patterson ontvangt de Profielprijs 2023 uit handen van voorzitter Maarten Rol

 

Ada M. Patterson met de Profielprijs 2023 en bijbehorende trofee

Ada M. Patterson met de Profielprijs 2023 en bijbehorende trofee

 

Ada M. Patterson en Virág Szálas-Motesiczky, ontwerpster van de trofee

Ada M. Patterson en Virág Szálas-Motesiczky, ontwerpster van de trofee

Foto's: L. Hoejenbos

 

Het juryrapport behorende bij de Profielprijs 2019 aan Ada M. Patterson:

Kunstenaar en schrijver Ada M. Patterson (*1994), ontvangt de Profielprijs 2023 voor haar poëtisch en geëngageerd werk waarin textiel een belangrijke rol speelt als tweede huid en symbolische drager. In het groeiende multimediale oeuvre van Ada M. Patterson is textiel een terugkerend element: kostuums, maskers en kanga in haar performances en video-installaties. 
Patterson speelt met de etymologische kern van tekst en textiel door het verweven van elementen, van woorden, draden en handelingen met elkaar. De relatie tussen tekst en textiel object is hecht.
Geboren in Bridgetown, Barbados, behaalde Ada M. Patterson haar Bachelor in Fine Arts van Central Saint Martins in Londen en ze woont en werkt tegenwoordig hoofdzakelijk in Rotterdam; zij exposeert internationaal. 
Patterson creëert visuele verhalen met grote poëtische kracht. In haar video-installaties en performances zien we karakters gehuld in kostuums en textiele objecten in poëtische verkenningen. Tekst, poëzie en metaforen lopen als een rode draad door haar werk waarin het politieke is verbonden met het persoonlijke.

 

Ada M. Patterson, 3-kanaals video-installatie A Ship of Fools, 2020, courtesy: Ada M. Patterson & Copperfield, Londen

Ada M. Patterson, 3-kanaals video-installatie A Ship of Fools, 2020, courtesy: Ada M. Patterson & Copperfield, Londen 

 

Kenmerkend voor deze gelaagdheid is haar driedelige video-installatie A Ship of Fools. Patterson, opgegroeid in de Caraïben, reflecteert daarin op de sporen die de opwarming van de aarde nalaat. We zien beelden van een boot op het strand, soms overspoeld door de golven van de zee. In de boot ontwaren we een figuur, bedekt met rouwbedekking en maskers, omringd door bloemen. En we horen het geluid van de zee en liederen die het visuele verhaal dragen en duiden. In de liederen horen we persoonlijke ervaringen van de klimaatverandering door drie vrienden uit verschillende werelddelen. Melancholieke herinneringen en kritische observaties passeren de revue, afgewisseld met actueel nieuws over stormen, overstromingen en bosbranden. Als kijker en luisteraar word je meegezogen in dit associatief geheel dat poëtisch en tegelijkertijd confronterend is.

 

Ada M. Patterson, uit de serie Kanga for the Present (THE FUTURES WE KISSED GOODBYE), 2020, courtesy: Ada M. Patterson & Copperfield, Londen
 
Ada M. Patterson, uit de serie Kanga for the Present (THE FUTURES WE KISSED GOODBYE), 2020, courtesy: Ada M. Patterson & Copperfield, Londen

 

De textielen die de personages in de boot bedekken, zijn ook autonome werken uit de serie Kanga for the Present. De traditie van de kanga leerde Patterson kennen via haar in Kenia geboren moeder. De bedrukte doeken worden veel gedragen in Oost-Afrika, maar het zijn ook traditionele geschenken bij vreugde en verdriet. In deze dubbele betekenis – als doeken die bescherming bieden maar ook als symbolische dragers voor afscheid en verlies – gebruikt Patterson de kanga’s ook in A Ship of Fools. De doeken met gedrukte aquarelschetsen tonen scenes van mensen of natuur in een staat van ontregeling. Op een felgeel doek met een afbeelding van een boom in vuur en vlam is te lezen ‘The only warmth we’ll know’. In de kanga THE FUTURES WE KISSED GOODBYE zien we hoe het water dreigend stijgt.

Water is een terugkomend metafoor in Patterson’s werk, als symbool voor fluïditeit en verandering. Maar water staat ook voor turbulentie en vernietiging – zeker in de Caraïben die worden bedreigd door de gevolgen van klimaatverandering. Patterson verbeeldt in haar werk de ervaring van crisis, maar ook het verlangen naar empathie en verbondenheid als collectieve kracht. Met haar video’s en installaties, textiele objecten en kostuums vertelt Patterson verhalen over hoe lichamen in verandering betekenis geven aan veranderende werelden.

Gefeliciteerd Ada M. Patterson!
 

Voor meer informatie over Ada M. Patterson: https://www.adampatterson.co.uk