Ulf Moritz

 

Textielontwerper Ulf Moritz heeft de Profielprijs 2006 gewonnen.

De prijsuitreiking vond plaats op 30 november 2006 in het TextielMuseum van
Tilburg, in aanwezigheid van een groot aantal mensen.

Van 28 april tot en met 2 september 2009 werd eveneens een overzichtstentoonstelling
van 45 jaar textielontwerpen van Ulf Moritz in het TextielMuseum gepresenteerd.

 

Ulf Moritz ontvangt de Profielprijs 2006 en bijbehorende
trofee uit handen van voorzitter Maarten Rol.


 

Ulf Moritz geeft aansluitend een presentatie over zijn werk.

 

Ulf Moritz met een aantal voorgaande prijswinnaars:
van links naar rechts: Ulf Moritz, Marian Bijlenga, Bertjan Pot,
Carin van Nes, Jeroen Vinken, Marta de Wit.

Foto's: L. Hoejenbos 

 

Het juryrapport:
 

 

Motivatie voor de toekenning van de Profielprijs 2006 aan Ulf Moritz
 
Ulf Moritz is in 1939 in Sroda, Polen, geboren. Hij volgde in Krefeld de Textilingenieurschule met als specialisatie industrieel textielontwerpen. Van 1961 tot 1969 was hij als ontwerper werkzaam bij Weverij De Ploeg in Bergeyk. Sinds 1970 heeft Ulf Moritz een ontwerpstudio in Amsterdam. Van 1971 tot 2004 was hij tevens als hoofd van de afdeling 'Man and Identity' verbonden aan de Design Academy in Eindhoven.
 
De internationaal bekende ontwerper Ulf Moritz werkt vooral op het gebied van textiel- en interieurdesign. Hij richt zich sinds enige jaren ook op architectonische projecten en het inrichten van showrooms en tentoonstellingen. Tot zijn opdrachtgevers behoren Nederlandse en internationale namen: Moquette lndustrie Deventer (MID) en bedrijven zoals Intair, Interlübke, Felice Rossi, Montis, Oliver Treutlein en Danskina. Sinds 1986 ontwerpt Ulf Moritz voor het Duitse bedrijf Sahco Hesslein een collectie textiel die onder Ulf Moritz' naam wordt uitgebracht.
 
De ontwerpen van Ulf Moritz zijn al decennia internationaal toonaangevend. Zijn interieurstoffen onderscheiden zich door de toepassing van geavanceerde technieken en geraffineerde combinaties van materialen. Enerzijds levert dat weefsels op met een ingetogen structuur, anderzijds stoffen met een decoratieve en uitbundige uitstraling. Ulf Moritz' werken behoren tot de top van wat er op het gebied van textieldesign geproduceerd wordt. Er zijn weinig ontwerpers die een textielcollectie op de markt brengen, waarvan de stoffen op het gebied van garen en binding, van bewerken en dessineren zo uitgesproken zijn. Door zijn lange loopbaan en zijn vele connecties met de textielindustrie is Ulf Moritz een van de eersten in het herkennen van nieuwe ontwikkelingen en jong talent. Vele ontwerpers die tijdens hun studie of aan het begin van hun carrière in zijn studio werkten, werden later zelfstandig en succesrijk zoals bijvoorbeeld Aleksandra Gaca en Tord Boontje.
 
Bij het bekijken van het oeuvre van Ulf Moritz werden de leden van de commissie vooral gefascineerd door de variëteit van zijn ontwerpen. Zijn uitgesproken handschrift is echter steeds weer moeiteloos te herkennen in ieder ontwerp, of hij nu gebruik maakt van applicaties in kunststof of van gepolijste stukjes schelp die met de hand geborduurd zijn op stof. Alleen een werkelijk groot ontwerper kan zo'n veelheid aan ideeën hanteren. Redenen voor de commissie om Ulf Moritz in 2006 voor te dragen voor de Profielprijs.
 
Amsterdam, 30 november 2006
 

Voor meer informatie over het werk van Ulf Moritz: http://ulfmoritz.com/